azwvi6gqkjy5r6udipvb.jpg

Våropprydding i 7 av 10 norske hjem

Våren er høysesong for opprydding i norske hjem, men mange av oss har misforstått hvor vi skal kaste avfallet. Nå oppfordrer Grønt Punkt folk til å sortere og levere avfallet riktig sted.

Skal til miljøstasjon: Ødelagte leker, hageslanger og plastmøbler må kastes i restavfallet eller leveres på miljøstasjonene.

Årets store ryddehelg er her:

Våropprydding i 7 av 10 norske hjem

Våren er høysesong for opprydding i norske hjem, men mange av oss har misforstått hvor vi skal kaste avfallet. Nå oppfordrer Grønt Punkt folk til å sortere og levere avfallet riktig sted.

Hele sju av ti nordmenn oppgir at de skal ta en våropprydning i hjemmet, ifølge en ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Grønt Punkt.

Årlig kaster hver og en av oss i gjennomsnitt rundt 440 kilo husavfall, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Våren er den tiden da vi kaster aller mest, med opprydding i kjeller og på loft før sommeren setter inn. Helgen før 17.mai er tradisjonelt den aller travleste i så måte. Da er det viktig at alt avfallet sorteres og leveres på riktig sted. 

Mange misforstår

– I norske hjem og hager er det mange gamle plastmøbler, ødelagte plastleker og sprukne hageslanger som kasseres når våren kommer. Dessverre ser mange ut til å ha misforstått hva som kan kastes i returordningen for plastemballasje, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Tall fra undersøkelsen viser at av det vi kaster under våroppryddingen utgjør kartong og papp 20 prosent og plastavfall 11 prosent. Tre av ti oppgir at de kaster plastmøbler og gamle leker i returordningen for plastemballasje.

– Det er kun ren plastemballasje som skal i denne ordningen, mens ting som ødelagte leker, hageslanger og gamle plastmøbler ikke er emballasje og må leveres på miljøstasjonene eller eventuelt i restavfallet, dersom det er snakk om mindre produkter av plast, forklarer Røine.

Gir emballasjen nytt liv

Utvidet mulighet for resirkulering har feid innover landet de siste årene, og i dag kan nærmere 90 prosent av befolkningen også kildesortere plastemballasjen.

– I Norge har vi en ordning som gjør at de som produserer og sender emballasje ut på markedet er med på å ta ansvar for at denne blir gjenvunnet og tatt vare på. Emballasjen får nytt liv og sparer miljøet for bruk av nye ressurser dersom den leveres i returordningen, forklarer Røine.

Av Maren Thorsen Bleskestad, Pressenytt

Fakta om plastemballasje:

  • Med emballasje menes en innpakning i form av pose, boks, kanne el. hvor varen er tatt ut eller tømt.
  • For hver kilo plastemballasje som leveres til gjenvinning sparer vi miljøet for 2,7 kilo CO2-utslipp sammenliknet med om plasten skulle blitt energiutnyttet.
  • I 2012 ble det levert inn 29 300 tonn med plastemballasje fra norske husholdninger. Nesten 80 prosent av dette ble utsortert til materialgjenvinning

Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.