kugjsukfzwk5bkjwe7lf.jpg

Unge synder mest under juletreet

Mer enn to av fem unge voksne innrømmer å slurve ekstra med kildesortering på julaften, avslører en ny undersøkelse.

Litt utpå julekvelden ligger tom papp- og plastemballasje spredt utover stuegulvet i mange norske hjem. Og mens de fleste gavene forhåpentligvis blir satt pris på av mottaker, går mye av emballasjen en ublid skjebne i møte – i alle fall i et miljøperspektiv.

En ny befolkningsundersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt avslører at én av fem julefeirende nordmenn pleier å kaste tomemballasjen i restavfallet på julaften. 10 prosent av oss brenner den i ovn eller peis.

– Det er lov å være litt skuffet over disse funnene. Selvfølgelig skal vi kunne kose oss på julaften med god mat, gaver og alt som hører til, men det er da ikke noen stor sak å kildesortere avfallet sitt. Gjør vi det kan vi feire jul med litt bedre samvittighet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

Unge synder mest, eldre minst
Det er blant unge voksne, altså personer mellom 18 og 34 år, vi finner flest miljøsyndere på julaften. 33 prosent av personene i denne aldersgruppen innrømmer at de henter fram den svarte søppelsekken når de skal rydde opp i avfallet etter gaveutpakkingen. Hele 15 prosent brenner emballasje som egentlig fint kunne blitt gjenvunnet.

Og mens de unge synder mest under juletreet, blir folk flest litt mer ordentlige med alderen. Blant den eldste aldersgruppen i undersøkelsen til Grønt Punkt, de over 55 år, svarer bare 16 prosent at de kaster alt avfallet i samme søppelsekk. Kun 5 prosent oppgir at de kvitter seg med emballasje på julaften ved å brenne den.

Tips for en grønn jul
Jaana Røine har følgende tips til de som synes det blir altfor mye tomemballasje på julaften:

– Planlegg på forhånd, så blir du ikke overveldet underveis. Lag plass til en improvisatorisk kildesorteringsstasjon før gaveutpakkingen begynner. Sorter emballasjeavfallet plast, papp og kartong osv. underveis. Tråkk eller klem kartongene flate, så tar de ikke så stor plass. Og la barna hjelpe til. Da lærer de noe selv ikke alle voksne vet, nemlig at kildesortering er noe man fint kan gjøre både til hverdags og til fest, sier hun.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.