caoqcpdpypps4vmqzydu.jpg

Størst vinnersjanser i miljølotteri

I 2014 har 128 privatpersoner og organisasjoner vunnet til sammen 1,6 millioner kroner på å skylle, stappe og brette drikkekartong. Vinnersjansen for hovedprisen er nesten 850 ganger større i Returkartonglotteriet enn i Viking Lotto.

UNG DELTAKER. En husstand med normalt kartongforbruk har en årlig sjanse til å vinne pengepremie på 1 til 282 i Returkartonglotteriet. Foto: Margrethe Myhrer

– Vi anslår at nordmenn kaster utrolige 620 millioner drikkekartonger i løpet av 2014. Med slike volum utgjør gjenvinning en stor forskjell for miljøet. Litt over halvparten av alle drikkekartonger kildesorteres, så her ligger det et klart forbedringspotensial. Med Returkartonglotteriet ønsker vi å motivere til enda bedre miljøvaner, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

– Samfunnsnyttig og gratis

Sjansen for å få seks rette i Viking Lotto er ifølge Norsk Tipping 1 til 12.271.512 per rekke. Dersom du leverer én rekke hver uke har du dermed en årlig vinnersjanse på 1 til 235.990. Til sammenligning har en husstand med normalt kartongforbruk en årlig sjanse til å vinne en pengepremie på 1 til 282 i Returkartonglotteriet, dersom de deltar.

– Dette er ikke ment som kritikk av Norsk Tipping, som støtter mange gode formål innen kultur og idrett. Vårt poeng er derimot å øke bevisstheten rundt Returkartonglotteriet som et svært samfunnsnyttig lotteri det er helt gratis å delta i. Vinnersjansene er dessuten svært høye sammenlignet med de aller fleste pengespill, sier Røine.

For å delta i Returkartonglotteriet må du skylle, brette og stappe seks drikkekartonger inn i en sjuende kartong, slik at du får en kartongkubbe. Korker og lokk kan godt henge utenfor. Deretter skriver du navn og telefonnummer på kubben og leverer den i din ordinære kommunale returordning.

Mange barnehagevinnere

Jaana Røine forteller at du enten kan skrive ditt eget navn og telefonnummer på kubben, eller navnet og nummeret på en person eller organisasjon du synes fortjener pengene.

– Selv om de fleste skriver sitt eget navn, er det også mange som leverer inn kubber på vegne av andre. I 2014 registrerte vi en rekke utdanningsinstitusjoner blant våre vinnere, blant andre barnehagene Vinjebakken på Snåsa, Eina på Vestre Toten, Tislegård på Kongsberg, Topro på Gjøvik og Tandstad barnehage i Sykkylven samt Brentemoen skole i Lillesand, Rommen skole og Huseby skole i Oslo og Ekne SFO i Levanger, ramser Røine opp.

Fire ganger i året trekkes det til sammen 128 kubber fra 86 forskjellige steder over hele Norge. Disse går videre til nasjonal trekning, hvor det hvert kvartal trekkes 30 premier på 10 000 kroner og én hovedpremie på 100 000 kroner. Fjorårets fire hovedpremier har blitt vunnet av en kvinne i Lillesand i Aust-Agder, en kvinne fra Mandal i Vest-Agder, en mann bosatt i Nes i Akershus og en mann fra Lyngen i Troms.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)

FAKTABOKS

Slik blir du med i Returkartonglotteriet

1. Skyll kartongen.

2. Brett kartongen.

3. Stapp kartonger ned i en tom kartong. Korker og lokk kan godt henge utenfor.

4. Skriv eget navn eller navn på den personen eller foreningen/organisasjonen du vil skal vinne. Husk også telefonnummer!

5. Lever kartongkubben i din ordinære kommunale returordning. Dette er oftest sammen med papp og papir.

6. Er du i tvil om hvordan du skal kildesortere i din kommune: se www.sortere.no


Bildetekster:

UNG DELTAKER. En husstand med normalt kartongforbruk har en årlig sjanse til å vinne pengepremie på 1 til 282 i Returkartonglotteriet. Foto: Margrethe Myhrer

SLIK GJØR DU DET. Skyll, brett og stapp seks drikkekartonger inn i en sjuende kartong. Skriv navn og telefonnummer på kubben og leverer den i returordningen. Foto: Finn Ståle Felberg/Grønt Punkt


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.