Stikkprøver og andre prøvelser

Stikkprøver og andre prøvelser

Sortering av plastemballasje er viktig for å sikre gjenvinning. Derfor gjennomfører Grønt Punkt Norge manuelle kvalitetskontroller av plastavfallet i kommuner over hele landet.

I 2017 har Grønt Punkt Norges utsendte gjennomført 28 kvalitetskontroller av plastavfall hos forskjellige kommuner. I sum fra alle disse kontrollene har det  vist seg at 10,2% av innholdet i avfallet ikke er plast.

Avisoverskrifter fra disse stikkprøvene har variert i alt fra ‘hai i metallet og bæsj i plasten’, til mer optimistiske observeringer som ‘de aller fleste husholdningsabonnentene gjør en god jobb’. Sistnevnte sak var allikevel med et spesielt unntak av et barnebasseng som skulle gått i restavfallet.

Andre ting som ble funnet er blant annet bleier, oljekanner og elektronisk avfall. Det er også funnet mye skitten plast, og her er det viktig å huske på at dersom plasten ikke sorteres ren fordi den er for krevende å vaske, kan den heller kastes i restavfallet da den vil gjøre bedre nytte der. enn alternativet skitten plastemballasje i plastavfallet. Da kan den nemlig ikke gjenvinnes riktig.  

Er du en av de som føler deg forvirret over hva som skal gå i plastavfallet? En tommelfingerregel er at vi ikke ønsker plastprodukter som ikke er emballasje, som for eksempel leker, hageslanger, vednett og isopor. Dette bør leveres på miljøstasjon.


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.