Slik økte Mills gjenvinnbarheten på 145 tonn plastflasker

Slik økte Mills gjenvinnbarheten på 145 tonn plastflasker

En enkel, men avgjørende endring av emballasjen sørger for at Mills øker materialgjenvinningen på et av sine mest solgte produkt. Nå deler de sine erfaringer for å inspirere flere bedrifter til å designe for gjenvinning.

Mills AS har nettopp lansert en nesten usynlig redesign av sine bestselgere flytende margarin. Den helt nye sleeven ser uforandret ut, men ved å gå over fra PET til PP, sørger de nå for at flaskene ender i riktig plastsortering på gjenvinningsanleggene.

Ole Kristian Vestbekken er fagsjef for emballasje i Mills og under fjorårets studietur til Koblenz, i regi av Grønt Punkt Norges prosjekt Design for gjenvinning, var han en av bedriftene som fikk testet emballasjen sin på  sorteringsanlegget til Tomra. Her så Vestbekken hvordan deres margarinflasker i PP (polypropylen) ble misforstått av maskinene som leser plasttype, og dermed ofte endte i feil plastkvalitet.

Vestbekken likte ikke det han så, og har siden turen jobbet med å endre sleeve på plastflaskene.

 

Testet seg frem til endelig resultat

- Hos Tomra ble flaskene blandet med annet avfall og deretter sortert med NIR-teknologi (near infrared) i det automatiske sorteringsanlegget. Testen dokumenterte hvordan den gamle heldekkende PET-sleeven kunne føre til at flasken ofte ble sortert i feil materialstrøm. Systemet leste ikke gjennom sleeven, og dermed ble flasken ofte sortert som PET til tross for at flaskene er i PP, forteller Vestbekken.

- I forkant av turen til Tyskland hadde vi testet blant annet en gjennomhullet sleeve som lett kan rives av flasken. Men denne krever at forbruker må rive den av når de kildesorterer, og er dermed ikke en fullgod løsning. Utfordringen ble å finne en folie med tilstrekkelig gode krympeegenskaper som formet seg rundt flasken og samtidig var kompatibel med sorteringsteknologien. Etter Tomra-besøket endte vi opp med avgjørelsen om en polyolefinbasert sleeve som er materialgruppen som PP tilhører.

 

Sett Design for gjenvinning på bedriftens agenda!

Utviklingssjef i Grønt Punkt Norge Lars Brede Johansen, er imponert over arbeidet bedrifter som Mills gjør.

- Når Mills har startet produksjon av PP-flasker med en sleeve som gir riktig sortering, er det inspirerende. Løsningen er særlig viktig når vi vet at produsenter over hele Europa bruker heldekkende sleeves, og at deres emballasje gjerne ender i samme type sorteringsanlegg som emballasjen fra Norge, sier Johansen.

Har din bedrift et ønske om å gjøre lignende tiltak, men er usikre på hvor dere skal begynne? Her er Mills tre beste tips:

  1. Se på verdikjeden for hvert enkelt plastmateriale. Da sikrer dere at emballasjen er designet for gjenvinning.
  2. Begynn gjerne med å se på designmanualen fra Grønt Punkt Norge. Den gir informasjon om hva som påvirker materialgjenvinning av ulike plastmaterialer.
  3. Gjør Design for gjenvinning til et eget fokusområde i bedriften! Vi i Mills har utviklet et eget analyseverktøy for emballasje og bærekraft.

Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.