Prøveprosjekt med hytteplast

Prøveprosjekt med hytteplast

En av Norges største fritidsdestinasjoner er Geilo i Hol kommune. Her er Hallingdal renovasjon nå i gang med å prøve ut et prosjekt med sortering av plastavfall for fastboende og hytteeiere. Grønt Punkt Norge var med på befaring i oktober.

 

 Kristian Nordby og Helge Svarstad 

 

Prøveprosjekt med hytteplast

Hytteiere på Geilo har over lengre tid etterspurt muligheter for å kildesortere slik de er vant til fra sine helårsboliger, og nå er ordningen på plass. Kristian Nordby fra Grønt Punkt Norge, og driftsleder Helge Svarstad fra Hallingdal renovasjon beundrer installasjonen på det nye prøveprosjektet i Hallingdal. De nedgravde kontainerne er tydelig merket, og det er satt opp belysning for kvelds- og vinterbruk. Beliggenheten er naturskjønn på Kikut, med mye plass til parkerende biler.

- Akkurat nå er det forholdsvis stille her, sier Svarstad, men Geilo kan vokse fra 2500 innbyggere til nesten 100 000 i påsken, så det er viktig at anlegget har god kapasitet.

Kildesorteringstilbudet til hytteeierne har vært i drift i to måneder og foreløpig lar resultat med godt kildesortert avfall vente på seg. Ved gjennomgang var det tydelig at mange hadde kildesortert og da var posene meget bra, men andre hadde brukt plastkontaineren til restavfallet sitt.

Informasjon om sortering må ut til forbrukerne

Kristian Nordby poengterer at det er viktig å informere godt om de nye ordningene, for i en kommune med så mye pågående hyttebygging vil det naturlig nok være en del tilreisende gjestearbeidere som kanskje ikke er vant til de samme systemene fra sine hjemland.

- Utfordringen er ofte å få nok informasjonen ut på hyttene, for det er slik at det folk ikke allerede har kildesortert hjemme, blir ikke sortert her ved containerne, forklarer Nordby. 

- Når forbrukerne først er her på oppsamlingspunktet, har de kommet for å kaste, ikke for å sortere.

 

Kristian Nordby, Grønt Punkt Norge 

Prøveordningen varer til 10. januar 2020, så er det opp til de lokale å avgjøre hvordan de velger å fortsette.
Ved spørsmål ta kontakt
https://www.hallingdalrenovasjon.no/


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.

* Vi har sommerferie frem til uke 32