Optimalt design for sleeves og etiketter

Optimalt design for sleeves og etiketter

I forrige del av serien ‘Design for gjenvinning’, kikket vi på hvordan konseptet kan fungere i praksis. Her er enkle tips til hvordan en liten detalj som produkters sleeves og etiketter kan gjøre stor forskjell for gjenvinningen.

Når et produkt sorteres og resirkuleres,  kan etiketter og sleeves gi utfordringer. For hardplastemballasje i PE og PP fungerer sorteringen aller best når etiketter og sleeves er i samme material. Når etiketter og sleeves er et annet material enn selve emballasjen, kan noen enkle tips  bidra til at produktet likevel sorteres riktig og gjenvinnes.

 

  • Sleeves og etiketter burde ikke dekke mer enn 60 % av emballasjens overflate. Dekker den mer enn dette, er det vanskelig for sorteringsanleggene å identifisere produktet korrekt, noe som potensielt hindrer gjenvinningsprosessen.
  • Sleeves og etiketter burde være lett å skille fra selve emballasjen. De burde derfor utvikles med en annen massetetthet enn plastemballasjen for å oppnå optimal sortering.  
  • Etiketter burde unngås på filmpakninger. Dersom dette ikke er mulig, skal de helst være i samme materiale som filmpakningen (som regel LDPE eller PP/OPP).

 

Når det gjelder lokk og korker på produktene, finnes det også små grep man kan gjøre:

 

  • Lokk, korker, etiketter og merking på PP-produkt, bør ideelt sett også lages av PP. Alternativt kan OPP, HDPE og LDPE benyttes. Disse materialene vil nemlig forårsake minimal skade på den resirkulerte PP-kvaliteten.
  • Korker og lokk for HDPE-produkter burde lages av HDPE eller LDPE. Disse materialene vil ikke skape merkbare problemer med resirkuleringen.

Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje