Kan vi leve uten plast?

Kan vi leve uten plast?

Har plast fått et fortjent eller ufortjent dårlig rykte? Kan vi skille mellom nødvendig og unødvendig plastbruk og er alternativene egentlig bedre? Vi tar debatten under Arendalsuka.

Plast eller ikke plast diskuteres over hele verden. Bilder av plast i havet og dyr som lider som følge av plastforsøpling har ført til at stadig flere tar til ordet for at plast må forbys. Enkelte land har startet med forbud mot plastposer og EU har kommet med forslag om å forby enkelte engangsartikler i plast.

Men er det mulig å leve uten?

 

Debatt under Arendalsuka

– Plastdebatten er både viktig og helt nødvendig. Mye av dagens plastbruk er uten tvil unødvendig og kan reduseres, vi ønsker imidlertid en litt bredere diskusjon rundt plast som emballasje, sier administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, Jaana Røine

For selv om plast på avveie er et stort problem, så har den også en rekke gode egenskaper. Det er et lett og sterkt materiale som er verdifull både når det kommer til bygg og infrastruktur. Den sikrer også holdbarhet på mat og bidrar til å redusere matsvinn.

– I dag er bildet av plast veldig svart-hvitt. Vi vil derfor blant annet ha et økt fokus på bruk av resirkulert plast i tillegg til en balansert og skikkelig diskusjon knyttet til rene plastforbud, fortsetter hun.

Grønt Punkt Norge inviterer derfor til plastdebatt under Arendalsuka.

 

Er erstatningene miljøvennlige?

– Det er mange meninger om forbud av plast, plastforsøpling og alternativene til plast og vi har invitert noen av de ulike sidene til debatt, sier Røine

Noe av det som vil bli diskutert er hvem som skal vurdere hva som er nødvendig og unødvendig plast, hvilke forbud og tiltak rundt om i verden som har hatt beviselig god effekt for å redusere plastbruk og om erstatningene for plast er klima- og miljøvennlige?

I tillegg vil det diskuteres hvilke tiltak forbrukere, produsenter og politikere bør gjennomføre.

Generalskretær i WWF, Bård Vegar Solhjell skal lede debatten og med seg på arrangementet har han Thor Kamfjord - direktør for forretningsutvikling ved Norner, Kjetil Kjenseth (V) - leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Camilla Røsjø - divisjonsdirektør mat ved Nofima, Lars Brede Johansen - utviklingssjef i Grønt Punkt Norge, Arild Hermstad - nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Halvard Hauer - fagsjef miljø i Norgesgruppen, Sylvia Lofthus - Miljøsjef i Bama og Runar Døving - professor ved Høyskolen Kristiania

Debatten skjer i Pollen, på MS Nidelv som ligger rett utenfor Madam Reiersen 15.august kl.10.30.

Meld din interesse her. 


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.