jhcm3jhqg5etrfwlgfys.jpg

Ingen syndsforlatelse gjennom kildesortering

Blir vi virkelig late og skinnhellige av å kildesortere avfallet vårt under kjøkkenbenken? Slett ikke, ifølge en fersk undersøkelse.

DEN SOM KILDESORTERER SYNDER IKKE. 4 av 5 nordmenn er uenig i at gode kildesorteringsrutiner gjør at man har lov til å være mindre miljøvennlig på andre områder. Foto: Johnny Syversen

Bare 4 prosent av nordmenn som kildesorterer avfallet sitt er helt enig i at deres innsats rettferdiggjør miljøsynding på andre områder. Det viser en landsdekkende undersøkelse YouGov har gjennomført for Grønt Punkt Norge.

– Det er sannsynligvis bare en håndfull samfunnsøkonomer som setter seg ned og regner ut hvor mange flyturer de kan forsvare fordi de sorterer søpla under kjøkkenbenken. De fleste av oss skjønner at det skal mye mer til for å løse miljøutfordringene, men samtidig er de små bidragene i hverdagen viktige, sier Lars Haltbrekken, leder for Naturvernforbundet.

Folk flest ikke miljøkyniske

4 av 5 sier seg uenig i påstanden «Fordi jeg kildesorterer kan jeg tillate meg å være mindre miljøvennlig på andre områder». Halvparten av respondentene i undersøkelsen erklærte seg til og med «helt uenig», mens 15 prosent støttet påstanden i større eller mindre grad. Janna Røine, administrerende direktør for Grønt Punkt Norge, er glad for at det brede lag av befolkningen ikke har en kynisk tilnærming til sin egen miljøinnsats.

– I den pågående debatten om kildesortering og avfallshåndtering er det blitt sådd tvil om folks egentlige motiver for å gjøre en innsats for miljøet. Det er blitt antydet at folk som kildesorterer føler at de med dette har gjort sitt for miljøet, og at de dermed kan synde på andre felter. Slike spekulasjoner har jeg aldri festet særlig lit til. Det gleder meg at det store flertallet i undersøkelsen heller ikke ser på kildesortering som en slags miljøavlatshandel, sier Røine.

Viktig hverdagsinnsats

Lars Haltbrekken påpeker at folks daglige bidrag til miljøkampen er viktige.

– I sum blir alle disse bidragene store. Vår oppfordring er derfor: Fortsett med det gode kildesorteringsarbeidet, sier lederen for Naturvernforbundet.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)

Kontaktpersoner:

* Naturvernforbundet, leder Lars Haltbrekken, mobil 916 12 191


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.