Hva betyr Grønt Punkt-merket?

Hva betyr Grønt Punkt-merket?

Det står stort sett på all emballasje, men hva betyr egentlig sirkelen med piler?

Du har sikkert sett Grønt Punkt-merket på det meste av emballasjen du har hjemme. Men hva merket faktisk betyr, er det ikke alle som vet.  

Så hva betyr det egentlig?

Merket er et bevis eller en kvittering på at produsenten betaler for at emballasjen på deres varer samles inn og gjenvinnes, når du har kildesortert den. Dette er et internasjonalt symbol, og derfor ser du det også på importerte varer og emballasje i utlandet.

Emballasje til Tine rislunsj

MERKING: Slik merker Tine sin rispudding. Med både Grønt Punkt-merket og kildesorteringsmerker som forteller hvordan emballasjen skal sorteres. Foto: Grønt Punkt Norge

Tine er medlem i Grønt Punkt Norge og betaler for at vi skal sørge for at emballasjen deres blir samlet inn og gjenvunnet. I dette tilfelle både kartong- og plastemballasje. Dermed har de tatt produsentansvar for emballasjen sin.

Emballasje til Hasselnøtt

Merking: Slik merker Den lille nøttefabrikken sin sjokohassel. Foto: Grønt Punkt Norge

Pengene vi får fra Tine, Den lille nøttefabrikken og andre produsenter som selger varer med emballasje, bruke vi til å betale:

  • kommuner og IKS som samler inn emballasjen du har kildesortert
  • transport til sortering og gjenvinning
  • anlegg som sorterer plasten og sender den gjenvinnbare emballasjen videre til materialgjenvinning

Betyr merket at emballasjen er gjenvinnbar?

Nei – lurer du på hvordan emballasjen skal kildesorteres, så må du se etter kildesorteringsmerket. Det er det som forteller deg hvordan du skal sortere emballasjen din.


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje