vrbpytpke4cdvbds4rnk.jpg

Husk å skylle plasten din

Norge ligger på verdenstoppen på gjenvinning av plast, og nordmenn blir stadig flinkere til å sortere. Men fortsatt slurver mange med rengjøringen av plasten.

– Plastemballasjen bør være ren og tørr før den legges i plastdunken. Skyll med kaldt vann og ta et tak med oppvaskbørsten hvis det er nødvendig, sier Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge.

Av: Kari Magnussen, Pressenytt

I løpet av fjoråret ble det samlet inn 29 300 tonn plast fra norske husholdninger. Dette er over 2000 tonn mer enn året før. De aller fleste norske kommuner har nå fått på plass plastinnsamling for sine innbyggere, og folk er blitt mer bevisste på at plastemballasje skal leveres til gjenvinning. At plastemballasjen også bør være så ren som mulig, er det likevel ikke alle som har fått med seg.

– Plastemballasje, som for eksempel inneholder matrester, blandes med den rene plasten, og skaper problemer i den videre prosessen, forteller Kari-Lill Ljøstad, markedssjef i Grønt Punkt Norge.

Går ut over arbeidsmiljøet
Plastemballasjen fraktes til et mottaksanlegg, lagres, transporteres videre og sorteres før den gjenvinnes, forklarer Ljøstad.

– Det mange kanskje ikke tenker over er at det jobber mennesker langs hele gjenvinningskjeden. Det er først i de siste leddene at plastemballasjen blir rengjort, og det kan ta lang tid fra du leverer den inn til den kommer fram til der den skal gjenvinnes. Derfor er det viktig at plasten du leverer er ren og ikke inneholder produktrester.

Bruk skjønn
Det er lite som skal til for at plastemballasjen blir tilstrekkelig ren. – Som regel holder det å skylle plasten med kaldt vann, kanskje gå raskt over med en oppvaskbørste og la den renne av seg. Er den veldig skitten, og krever uforholdsmessig mye jobb og energi å rengjøre, er det bedre å legge den i restavfallet. Her gjelder det å bruke skjønn, sier Ljøstad.

Hvor ren plastemballasjen er, har også noe å si for vekten på det som skal fraktes til gjenvinning.

– Produktrester gjør transporten tyngre og blir dermed en ekstra belastning for miljøet. Er lasten for tung blir den dessuten unødig dyr å sende. Emballasjen vi samler inn går til store anlegg i Sverige og Nord-Tyskland, og det er en råvare vi skal eksportere – ikke søppel, understreker Ljøstad.

Fakta om plastemballasje:

  • For hver kilo plastemballasje som leveres til gjenvinning sparer vi miljøet for 2,7 kilo CO2-utslipp sammenliknet med om plasten skulle blitt energiutnyttet.
  • I 2012 viser foreløpige tall at det ble levert inn 29 300 tonn med plastemballasje fra norske husholdninger. Nesten 80 prosent av dette ble utsortert til materialgjenvinning
  • Ved utgangen av 2012 kunne nærmere 90 prosent av den norske befolkningen levere inn plasten sin til gjenvinning gjennom kommunale ordninger.

Hva kan gjenvinnes?
* I innsamlingsordningen skal du levere ren plastemballasje, for eksempel tomme sjampoflasker, ostepakker, rømmebegre, vaskemiddelflasker og bæreposer.

* Mesteparten av emballasjen som er i husholdningene er helt ren når den er tom. Skitten plastemballasje skylles i kaldt vann og gjerne et tak med oppvaskbørsten.

* Det gjelder å bruke sunn fornuft: Er det for krevende å rengjøre emballasjen ordentlig, så gjør den bedre nytte i restavfallet.

 

Kontaktperson:

* Grønt Punkt Norge, markedssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05.

 


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.