kqvnmjj8miyqakehuzvw.jpg

– Gi naboen lynkurs i kildesortering

Over halvparten av oss har sett naboen kaste avfall der det ikke hører hjemme, viser en ny undersøkelse. Likevel oppgir hele fem av seks nordmenn at de fortsetter å kildesortere, uansett hva naboen gjør.

Av Maren Bleskestad, Pressenytt

– De fleste er kjempeflinke til å sortere samvittighetsfullt og bruke riktige poser og dunker. Da er det synd at andre ødelegger for flertallet når de ikke bruker kommunenes returordninger riktig, sier Kari-Lill Ljøstad, markedssjef i Grønt Punkt Norge.

55 prosent av befolkningen som deler avfallsløsning med andre, har sett naboen kaste i feil beholder. Selv innrømmer 25 prosent at de av og til kaster feil, viser en ny, landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov for Grønt Punkt.

Lynkurs ved avfallsbeholderne

Selv om mange har sett at naboen slurver med kildesortering, har ikke dette særlig påvirkning på egen motivasjon for å ta miljøansvar. Tallene fra undersøkelsen viser at hele fem av seks fortsetter å kildesortere, tross naboens dårlige innsats.

– Vi er veldig glade for at andres feilsortering ikke påvirker motivasjonen. Det er likevel mange der ute som irriterer seg over andres uvaner. Derfor oppfordrer vi folk til å hjelpe oss med å lære opp andre i kildesortering. Heng gjerne opp en plakat, hør med kommunen eller renovasjonsselskapet om de har materiell og ta en prat med naboen, sier Ljøstad.

– Ikke ødelegg en god råvare

Ljøstad understreker at det er viktig at alle sorterer avfallet sitt. Samtidig er det avgjørende at folk føler seg trygge på at det som kildesorteres blir til noe nytt.

– Når du leverer inn kildesortert emballasje til gjenvinning sparer du både miljøet og ressurser. Kildesortert bruktemballasje er en råvare i produksjon av nye produkter. Når denne råvaren er forurenset blir den tyngre enn den bør være, mindre verdt og ikke minst ødelegger forurensning arbeidsmiljøet for folk som jobber med råvaren videre i verdikjeden, forklarer hun.

Bruk sunn fornuft

Grønt Punkt oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft når de sorterer. Det meste av plastemballasjen man har hjemme er ren når den er tom. Dersom plasten er skitten, bruker du kaldt vann og gjerne en oppvaskbørste for å få den ren. Er plasten så skitten at du ville brukt masse tid og energi på å gjøre den ren, er det bedre å kaste den i restavfallet enn å kildesortere den.

Fakta:

Materialgjenvinning

Under følger en oversikt over hvor stor andel av ulike emballasjetyper som ble gjenvunnet i 2011 (både materialgjenvunnet og totalt med energiutnytting).

  • Drikkekartong: 89% hvorav 54% materialgjenvinning
  • Emballasjekartong: 94% hvorav 48% materialgjenvinning
  • Ordinær plastemballasje: 93% hvorav 39% materialgjenvinning

Grønt Punkt Norge:

  • Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av returordninger for plast- metall- og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp.
  • Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje, drikke- og emballasjekartong.
  • Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene, og er et nonprofit-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.

Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.