as6nkzobel5gjqoa94pn.jpg

Er disse flaskene farlige?

Nesten ingen vet at de kan kaste tomemballasje merket med faresymbolene «Helsefarlig», «Miljøfarlig» og «Etsende» i plastgjenvinningen. Det er bare én viktig presisering!

Hvor skal denne emballasjen kastes? Det kommer an på. Foto: Johnny Syversen

– Så lenge denne emballasjen er tom og tørr kan den kastes sammen med plastavfall. Dersom det er igjen rester av innhold i emballasjen skal den derimot leveres inn som farlig avfall. Ikke skyll de skadelige stoffene i vasken, forteller Pål Spillum, leder for seksjon for avfall og gjenvinning i Miljødirektoratet.

Bare 3 prosent av oss kaster emballasje med faresymbolene «Helsefarlig», «Miljøfarlig» og «Etsende» i plastgjenvinningen. Det viser en måling foretatt av YouGov for Grønt Punkt. Målingen viser at 82 prosent av oss i stedet leverer inn emballasjen som spesialavfall. 4 prosent kaster emballasjen i restavfallet, noe som er veldig feil. De siste 10 prosentene innrømmer at de ikke vet hvor emballasjen skal kastes.

Gode intensjoner

– Folk flest vil ikke ta noen sjanser med potensielt farlig avfall, og det er en verdifull ryggmargsrefleks. Imidlertid kan helt tom emballasje like gjerne gå i plastreturen, sier Jaana Røine. Hun leder Grønt Punkt Norge, selskapet som drifter returordningen for blant annet plastemballasje i Norge.

I forkant av vårrengjøringen i de tusen hjem håper hun at flere blir bevisst på hvordan emballasje med de tre faresymbolene skal håndteres. Både for miljøet – og for vår egen del.

– Det er jo mye enklere og mer tidsbesparende å kaste ren emballasje i plastgjenvinningen, fremfor å ta en unødvendig tur, ofte med bil, til et sted som samler inn farlig avfall. Men er du i tvil er det aldri feil å være ekstra forsiktig, påpeker Røine.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)

FAKTABOKSER:

Hvor kaster du emballasje merket «Helsefarlig»?

I spesialavfallet: 77%

I plastgjenvinningen: 3%

I restavfallet: 5%

Vet ikke: 14%

Hvor kaster du emballasje merket «Miljøfarlig»?

I spesialavfallet: 81%

I plastgjenvinningen: 5%

I restavfallet: 4%

Vet ikke: 9%

Hvor kaster du emballasje merket «Etsende»?

I spesialavfallet: 88%

I plastgjenvinningen: 2%

I restavfallet: 3%

Vet ikke: 7%

(Kilde: Landsdekkende YouGov-omnibus, februar 2015)


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.