epro 20 a?r

EPRO feirer 20 år!

Grønt punkt Norge er stolt medlem i EPRO - et multinasjonalt og suksessfullt samarbeid for bærekraftig resirkulering av plastavfall. I år feirer de 20 års jubileum. Les mer om hva de gjør her.

Multinasjonalt samarbeid
EPRO - The European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations (www.EPRO-plasticsrecycling.org), kan se tilbake på 20 års vellykket arbeid med miljøvennlig gjenbruk og resirkulering av plastavfall. EPRO ble grunnlagt i 1997 som et pan-europeisk nettverk med 8 organisasjoner, og har i dag 20 partnere fra 17 ulike land. 

 

I 1997 ble EPRO grunnlagt som et pan-europeisk forbund som bestod av 8 plastgjenvinnings- og gjenvinningsorganisasjoner. I år har de 20 års jubileum og består nå av 20 partnere.

Mer bærekraftig bruk av plast
EPRO er i dag er en viktig aktør i nesten alle land i nord-, vest- og sør-Europa, samt i Canada og Sør-Afrika. I disse landene bidrar EPRO til å optimalisere nasjonale muligheter gjennom en internasjonal erfaringsutveksling. En viktig oppgave for EPRO er å gjøre godkjente løsninger internasjonalt kjent og tilpasse disse til nasjonale forhold for å fremme bærekraftig bruk av plast. I arbeidsgrupper fokuserer EPRO på spesifikke områder som bruk av plast i landbruk, EPBP (European PET Bottle Platform), statistikk og EuCertPlast (europeisk sertifisering for resirkulering av plast).

Et grønt valg
IFFPG er det irske retursystemet for plastavfall fra landbruket og det yngste medlemmet i EPRO-familien. Liam Moloney, administrerende direktør i IFFPG, forklarer hvorfor IFFPG valgte å bli med i nettverket: "IFFPG ble en del av EPRO for å nå flere strategiske målsettinger. Vi ønsker å utveksle gode ideer med andre medlemmer og dele informasjon for beste praksis for gjenvinning av plast. Vi ønsker å følge EU-krav, men også påvirke lovgivningen gjennom medlemskap i et sterkt representativt organ som EPRO. Beslutningen ble også påvirket av kvaliteten på det eksisterende nettverket, samt et veldig positivt samarbeid med noen av partnerne i EPRO før vi valgte å bli medlem.

20 år med plastavfall
Peter Sundt, en av grunnleggerne av EPRO i 1997 og generalsekretæren for nettverket siden 2005, forklarer her hvorfor de startet opp for 20 år siden: "I 1997 hadde de fleste land i Europa opprettet EPR-ordninger for plastemballasje. Flere organisasjoner hadde behov for å utveksle og lære av lignende systemer. I 1997 inviterte det østerrikske gjenvinningssystemet til et første møte i Wien. Basert på dette møtet, ble EPRO etablert med formål om å utveksle erfaringer og dermed optimalisere nasjonal effektivitet gjennom et internasjonalt samarbeid. 20 år senere, er vi 20 medlemmer fra 17 land, inkludert Canada og Sør-Afrika.”

”Jeg vil takke alle våre medlemsorganisasjoner i EPRO som har oppfylt sine nasjonale gjenvinningsmål. For å bidra til bedre sirkulærøkonomi i fremtiden, forbereder EPRO og våre medlemmene oss på høyere mål, vi er forberedt og ser frem til å møte nye utfordringer."

Grønt Punkt Norge har vært partner i EPRO siden 1997. Samarbeidet har bidratt til at vi i dag er hele Norges retursystem for emballasje.

Ta gjerne kontakt med oss i Grønt Punkt Norge for mer informasjon om bærekraftig resirkulering av plastavfall i din bedrift. Ring oss på 22 12 15 00 eller send en mail til post@grontpunkt.no.

 

Følg oss på LinkedIn


Se hvem Grønt Punkt Norge er på bare 3 minutter:
https://youtu.be/n5haZQDe0j0


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?