apgndmyahrevskwun4vy.jpg

Drikkekartonger opp i røyk - og verst er det i Nord-Norge

Drikkekartonger i peisen kan føre til pipebrann, og er i tillegg veldig forurensende. – Likevel er det mange som brenner kartongene sine i stedet for å levere dem til gjenvinning, sier Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt.

Når det blir kaldere i været velger flere å fyre i peisen. Fortsatt brennes 6,5 prosent av alle drikkekartonger, på tross av at dette både kan føre til pipebrann, og er svært forurensende. Nord-Norge kommer dårligst ut i undersøkelsen, der går hele 13 prosent av kartongene opp i røyk.

I norske hjem går 6,5 prosent av alle drikkekartonger bokstavelig talt opp i røyk. Det viser en ny undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Grønt Punkt Norge. Tidligere undersøkelser viser dessuten at dette tallet spretter i været når kulda setter inn, særlig hvis det i tillegg er høye strømpriser.

 – Jeg er litt overrasket over at det fortsatt er så mange kartonger som kastes i ovnen eller peisen. De gir lite varme og mye aske. For mange år siden var det relativt vanlig å lage kubber av kartonger og avispapir, men dette er ikke noe man anbefaler, sier markedssjef i Grønt Punkt, Kari-Lill Ljøstad.

 Fare for pipebrann

Brenning av kartonger har vært en utfordring gjennom flere år, og det er verken bra for ildstedet, skorsteinen eller miljøet, sier Tom Erik Galambos, som er nestleder i Feiermesternes Landsforening.

 – Kartonger utvikler høy varme raskt og kan derfor føre til altfor høye temperaturer i ildstedet og i skorsteinen. I tillegg inneholder alle kartonger et plastbelegg som omdannes til beksot. Dette fester seg i skorsteinen og kan over tid føre til pipebrann.

 Galambos peker også på at brenning av kartonger er svært forurensende.

 – Sist vinter hadde flere byer problemer med for høyt svevestøv- og partikkelnivå. Brenning av kartonger lager store mengder partikler som er skadelig for lokalmiljøet, opplyser Galambos.

 Verst i Nord-Norge

Tallene viser at det er store forskjeller i de ulike landsdelene. Mens 0, 6 prosent av kartongene havner i peisen i Oslo, brenner østlendinger for øvrig sju prosent av kartongene sine. Nord-Norge kommer likevel verst ut – der blir mer enn 13 prosent av kartongene brent opp.

 – Utenfor de store byene fyrer man mer med vedovn, så det er vel noe av forklaringen på forskjellene. Men det skal ikke være noen grunn til å brenne kartonger nå som det er så gode returordninger. En melkekartong kan få både seks og sju liv når den resirkuleres. Det reduserer utslipp og sparer energi, sier Ljøstad.

Av Kari Magnussen, Pressenytt

Kontaktperson:

* Grønt Punkt Norge, markedssjef Kari-Lill Ljøstad, mobil 95 06 38 05


Råd om fyring fra Feiermesternes Landsforening:

 Riktig trekk

  • Tørr ved og eventuelt opptenningsbriketter
  • Bruk kun brensel ildstedet er godkjent for
  • Spør feieren i din kommune om råd når du er i tvil

 

Om drikkekartonger:

 Nordmenn bruker omlag to millioner drikkekartonger hver dag.

  • Drikkekartonger er laget av jomfruelig fiber, det vil si at det er første gang disse er i omløp.
  • Når vi kildesorterer reduseres mengden restavfall.
  • Gjenvinning er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke.

Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.