dnlexzm2svke8n1vvm88.jpg

– Donald truer ikke grønt skifte

Det største hinderet på veien mot klimamålene i 2030 er ikke president Donald Trump, men at vi er for dårlige til å snakke sammen, ifølge Finans Norge-leder Idar Kreutzer.

Youngstorget, Oslo: Det største hinderet på veien mot klimamålene i 2030 er ikke president Donald Trump, men at vi er for dårlige til å snakke sammen, ifølge Finans Norge-leder Idar Kreutzer.

– Hvis vi skal nå klimamålene må vi snakke sammen på en mye mer effektiv måte enn vi noen gang har gjort i norsk historie. Vi kan ikke bli sittende på hver vår tue, sa den tidligere Storebrand-sjefen under sitt foredrag på Grønn Konkurransekraft-dagen 1. mars. Arrangementet skjedde på Stratos på Youngstorget i Oslo i regi av Grønt Punkt Norge, RENAS og Batteriretur.

Lønnsomhet trumfer Trump

Kreutzer påpeker at det kan virke som et pust fra fortiden at klimaskeptikeren Donald Trump nylig har inntatt verdens mektigste embete. Likevel kan selv ikke han stoppe utviklingen mot et grønt skifte.

– Alle jeg har snakket med i bransjen er enige i at drivkreftene rett og slett er for sterke til å bli påvirket av en amerikansk presidentperiode. Ny teknologi gjør at vi har mulighet til å gjøre ting mer effektivt og derav mer miljøvennlig. Det gir økt lønnsomhet, noe som selvsagt er en voldsom drivkraft, sier han.

Livredde for næringskontakt

Kreutzer mener dialog og samarbeid er den eneste måten vi kan bevege oss over fra en lineær, avfallsskapende verdiskapingsmodell og til en sirkulær økonomi.

– Vi må skape ambisiøse bransjestandarder, samtidig som myndighetene må ta rollen som pådriver og tilrettelegger. I det offentlige opplever jeg at enkelte er livredde for dialog med næringslivet. De er redde for sugerørene. Dermed blir det lite dialog, og vi vil ikke nå målene våre, sier han.

– Ikke vent på grønne krav

Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, forventer tøffe miljøkrav fra EU fram mot 2030. Hun er opptatt av at norsk næringsliv ikke blir sittende og vente på offentlige krav som man vet vil komme.

– Det er ingen grunn til å vente på fremtiden. Vi vet at vi må gjenvinne mer i fremtiden, særlig av ikke-fornybare ressurser. Nå må vi overbevise forbrukere og bedrifter om å kildesortere enda mer. Samtidig må det offentlige gjøre sin del av jobben, blant annet ved å sørge for at de som faktisk tar et helhetlig miljøansvar får akseptable konkurransevilkår, sier Røine.

Industri og transport må ta kuttene

Ifølge Idar Kreutzer er Norge og Bulgaria de to eneste landene i Europa som har økt sine karbonutslipp siden 2000.

– Å nå klimamålene for 2030 blir ingen spasertur i parken for oss. Og siden olje- og gassektor og landbruket neppe klarer å kutte tilstrekkelig, må industrien og transportsektor ta desto mer av den samlede utslippsreduksjonen, sier Kreutzer.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.