bsomsl6s91vcdtvtjbkx.jpg

Dette ofrer vi for miljøet

Noen lar bilen stå og spiser mindre kjøtt for å spare miljøet. Andre gir bort brukte ting og kutter ned på unødig shopping. Nordmenns aller mest populære «klimaoffer» foregår imidlertid under kjøkkenbenken.

I en ny, landsdekkende undersøkelse oppgir nesten ni av ti nordmenn at de kildesorterer avfallet sitt jevnlig av hensyn til miljøet. Kildesortering er dermed det grønne tiltaket som får høyest oppslutning. Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, er selvsagt fornøyd med det.

– Kildesortering er en klimavennlige handling som koster oss svært lite innsats i hverdagen. Likevel skal vi ikke ta noe for gitt, og jeg blir veldig glad når jeg hører at kildesortering er det mest utbredte av alle de svært gode, miljøvennlige tiltakene som folk driver med, sier hun.

3 av 10 skrur ned varmen
Innlevering av klær og møbler til gjenbruk er det nest mest populære tiltaket i den ferske undersøkelsen. Det får oppslutning blant litt over seks av ti nordmenn. Fire av ti oppgir at de begrenser forbruket sitt til ting de trenger, mens litt færre jevnlig lar bilen stå til fordel for sykkel eller apostlenes hester.

Lavere vann- og varmeforbruk i hjemmet får oppslutning blant tre av ti, mens litt færre nordmenn er villige til å spise mindre kjøtt i hverdagen. Under én av ti avstår fra å fly, mens 3 prosent svarer at de ikke overhode ikke gjør noe for miljøets skyld.

Dyrker økologisk, plukker søppel …røyker ikke
I undersøkelsen, som ble gjennomført av TNS Gallup på vegne av Grønt Punkt Norge, kunne de 1053 respondentene også fortelle om andre miljøvaner de har. Her ble det avdekket et stort klimaengasjement med mange kreative løsninger:

«Jeg dyrker mat økologisk, komposterer, lager miniøkosystem i hagen, kjøper nesten kun økologisk mat og økotekstiler, shopper ikke noe unødvendig og bruker ikke kjemikalier i husholdningen», var det én som skrev.

«Bor på landet og er avhengig av bil, men bruker ved fra egen skog og kapp fra byggeplass. Jeg kaster aldri mat og det er ikke over 22 grader inne i fyringssesongen», skrev en annen.

«Jeg er birøkter og unngår alt av gift i hagen. Plukker søppel langs veien og på stranden», oppga en tredje.

Og så var det han som kanskje misforsto spørsmålet da han svarte: «Røyker ikke».

 

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)

FAKTA:

Dette gjør vi av hensyn til miljøet:

89 % kildesorterer jevnlig

61 % leverer inn klær og møbler til gjenbruk

39 % begrenser innkjøp til det jeg trenger

35 % lar bilen stå til fordel for sykkel/gange

29 % begrenser vannforbruk og oppvarming i hjemmet

23 % spiser mindre kjøtt

9 % avstår fra å fly

8 % gjør andre ting

3 % gjør ingen av disse handlingene

(Kilde: TNS Gallup: spm: «Gjør du noe av følgende for å ta hensyn til miljøet?»)


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.