mw9jncnoavnjqdbusttk.jpg

– Bedrifter i Østfold må ta større miljøansvar

Én av fem bedrifter i Norge dropper å betale for gjenvinning av emballasje. Hjørnesteinsbedriften Glava i Askim tar imidlertid miljøansvar på alvor. – Det er egoistisk av bedrifter å sende regningen for gjenvinning videre til andre. For oss er det selvsagt å bidra i denne miljødugnaden, sier innkjøpssjef Bjørn Tangen.

Tenker grønt: – Vi er opptatt av å få til en fornuftig gjenvinning av plastemballasjen rundt våre produkter, og andre råvarer. Medlemskapet i Grønt Punkt er en fin måte å ta vare på disse ressursene, sier Bjørn Tangen i Glava.

Kildesortering, innsamling, og gjenvinning er en viktig del av kampen for miljøet. Likevel er det i dag flere av dem som importerer og produserer varer som ikke betaler for gjenvinning av emballasjen. Hver femte bedrift på landsbasis er per i dag ikke med i Grønt Punkts returordning for emballasje. Bjørn Tangen, innkjøpssjef i Glava AS, mener det er egoistisk å stå utenfor gjenvinningsordningen.

– Å gjøre avfall om til et fullverdig produkt, og dermed få det inn i kretsløpet, er en viktig miljøsak. Bedrifter som velger å stå utenfor ordningen, er ikke med på å ta sin del av miljøansvaret, men sender regningen videre til andre. I verste fall kan dette føre til at returordningen faller bort, eller at vi får dyrere, statlige ordninger som dermed ikke er øremerket formålet, sier Tangen.

Krav fra det offentlige

I 1995 vedtok Stortinget at næringslivet selv skal organisere returordninger for gjenvinning av brukt emballasje. Grønt Punkt er næringslivets redskap for å sikre finansieringen av disse returordningene. Fornyings- og administrasjonsdepartementet besluttet i 2009 at offentlige virksomheter skal kreve at deres leverandører er medlem i en returordning for brukt emballasje. Dette gjør det også vanskeligere for bedrifter å stå utenfor den felles miljødugnaden.

Dette er næringslivets emballasjedugnad:


I Østfold er 270 bedrifter medlem av ordningen per dags dato.

– Glava har vært medlem av Grønt Punkt Norge fra dag én. Vi er opptatt av å få til en fornuftig gjenvinning av plastemballasjen og andre råvarer, og medlemskapet er en fin måte å ta vare på disse ressursene. Vi sørger også for å bruke gjenvunnet materiale i vår produksjon. Mer enn 60 prosent av råvarene vi benytter for å fremstille glassull er gjenvunnet glass, forteller Tangen.

Sniker seg unna

I 2012 sørget bedrifter som var medlem av Grønt Punkt for en reduksjon i CO2-utslipp på 400 000 tonn.

– Våre medlemmer gjør i dag en fantastisk innsats for miljøet og samfunnet. Det er viktig at all emballasje samles inn, sorteres, og blir gjenvunnet, samtidig som det bør være en rettferdig fordeling av gjenvinningskostnadene. Dessverre er det slik at noen virksomheter står utenfor ordningen og dermed gjør seg til gratispassasjerer, forklarer Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

(Av Maren Bleskestad, Pressenytt)


Kontaktpersoner:

* Grønt Punkt, leder medlemskap Lars Brede Johansen, telefon 22 12 15 00

* Glava AS, innkjøpssjef Bjørn Tangen, 90 53 59 13


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?For å kunne håndtere din hendvendelse/bestilling blir skjemaet lagret. Se hvordan vi behandler personopplysninger.