j7wx21hjdaxekkcm3mfv.jpg

Økende tillit til gjenvinning

En stigende andel av befolkningen føler seg trygge på at resirkulerte drikkekartonger blir gjenvunnet og brukt til å lage nye produkter.

– Dette er den beste forsinkede julegaven vi kunne fått. Folkets tillit er helt avgjørende for at dagens retur- og gjenvinningsordninger kan fungere, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

En fersk måling foretatt av Ipsos i årets fjerde kvartal viser at bare 12 prosent av befolkningen tviler på at drikkekartongene som leveres inn faktisk blir materialgjenvunnet. I 2015 lå tallet på 15 prosent. Nær 2000 personer deltok i den landsdekkende spørreundersøkelsen.

– Vi jobber hardt med å få husstandene til å bli enda mer bevisste på å sortere avfallet sitt. Det meste av emballasje du bruker kan materialgjenvinnes, men det betinger likevel at du er motivert til å gjøre denne innsatsen. Derfor er det godt nytt for miljøet at stadig flere får tillit til det viktige gjenvinningsarbeidet, sier Røine.

Sparer «en Molde» i energi

Kartonger som kildesorteres går til materialgjenvinning og blir til nye kartong- eller papirprodukter. Fibrene i en drikkekartong kan gjenvinnes og gjenbrukes 6-7 ganger.

– Hvert år samler vi inn over 35 000 tonn kartong. Ved å gjenvinne disse kartongene sparer vi nesten 140 millioner kWt, som omtrent tilsvarer det årlige energiforbruket til alle som bor i Molde, sier Røine.

I fjor ble 62 prosent av alle drikkekartongene kildesortert av forbruker og gikk dermed til materialgjenvinning, og denne andelen øker hvert år. Det viser tall som Grønt Punkt Norge har rapportert inn til Miljødirektoratet.

(Av Henning Poulsen, Pressenytt)


Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?