Innsamling og gjenvinning

Systemene for både innsamling og gjenvinning emballasje varierer fra kommune til kommune. Søketjenesten nedenfor hjelper deg å finne ut hvilke resirkuleringsressurser du har de du bor, der skolen din ligger, der bedriften din opererer eller der gården din er.

Returkartonglotteriet

Hver kartong er nå et lodd i Returkartonglotteriet

Les mer

Spørsmål og svar

Hvor mange kartonger skal det være i en kubbe?

Vil du delta i Returkartonglotteriet med en kubbe og dermed være med i trekningen av 100 000 kroner, bretter du seks kartonger og stapper i den sjuende. PS! Husk at du nå kan delta i lotteriet med bare én kartong, og være med trekningen av 10 000 kroner.

Brennes avfallet etter at det er kildesortert?

Ren plastemballasje og kartong som er hentet hos forbruker presses til store baller og går så videre til sortering og materialgjenvinning. Dette gjelder også i områder hvor det er energianlegg. Kun skitten plast og restavfall som ikke er sortert går til energi.

Hvorfor kildesorterer vi når alt blandes sammen av dem som henter avfallet?

Etter at du har sortert, er dette en verdifull råvare som blir til nye produkter. Kartongene blir til nye papir- og kartongprodukter. Plastemballasje blir til nye plastprodukter. Forutsetningen er at det er rent. Selv om alt avfallet hentes av samme bil, kan renovasjonsbilene ha flere kammer. Og din kommune kan ha enten et fargesystem på posene eller et anlegg som enkelt skiller avfallstypene igjen før det resirkuleres.

Hva vil du kildesortere?

Bruk sortere.no for å finne ut hvor du kan levere din emballasje

Fant du det du lette etter?